5 Cara Efektif Untuk Mendidik Anak Mula Menabung

Pepatah mengatakan “Melentur buluh, biarlah dari rebung”. Amalan menabung ini sangat baik diamalkan dan jika diasuh dari kecil lagi pasti si kecil akan terbiasa dengan amalan ini.
Beberapa tips untuk latih si kecil untuk menabung.

1. Belikan tabung

Hadiahkan si kecil tabung yang disukainya seperti bentuk watak animasi atau warna kegemaran dengan tujuan menggalakkan mereka menabung

2. Galakkan simpan baki duit

Berikan si kecil wang belanja dan galakkan mereka untuk menyimpan baki wang didalam tabung.

3. Buka akaun bank

Pupuk minat anak-anak anda untuk menabung duit raya yang mereka kumpul. Ibu bapa boleh bawa si kecil ke bank dan buka akaun simpanan atas nama anda.Jadi setiap kali sanak saudara dan rakan taulan memberi duit kepada anak anda, boleh simpan ke dalam akaun simpanan.

4. Galakkan persaingan sihat

Jika mempunyai anak lebih dari seorang, galakkan mereka bersaing satu sama lain untuk menambung. Tabung siapa yang penuh dahulu akan diberikan hadiah menarik.

5. Terangkan kepentingan menabung

Terangkan kepada si manja tentang keperluan menabung terutama ketika usia muda. Berikan contoh-contoh yang sesuai agar si kecil lebih memahaminya seperti untuk membeli kereta, rumah atau barangan yang dikehendakinya.

Selain itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk mendidik anak-anak untuk bersedekah kepada orang susah atau fakir miskin. Kita boleh beritahu mereka bahawa menabung dan bersedekah menjadikan hidup lebih berkat dan lapang serta rezeki juga akan bertambah.

Sumber: Aveheart