Punca Sembelit Dan Cara Mengatasinya

Sembelit atau kesukaran membuang air besar sering membuatkan perut rasa sakit dan tidak selesa. Selain kurang minum air ada beberapa punca atau penyebab lain menyebabkan seseorang mengalami sembelit sehingga terpaksa meneran sepenuh tenaga untuk membuang air besar dan adakalanya berlaku pendarahan.

Antara Punca Sembelit adalah:

1. Kurang Minum Air

Secara lazimnya, kita perlu minum kira-kira 8 gelas air suam setiap hari untuk memastikan proses pencernaan berjalan lancar. Kekurangan air dalam badan akan menyebabkan berlakunya kesukaran untuk membuang air besar. Ini berpunca dari proses penghadaman yang terganggu akibat kekurangan cecair.

2. Stress Atau Tekanan

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa stress atau tekanan juga boleh menyebabkan berlakunya sembelit. Saraf yang berfungsi untuk mengatur sistem penghadaman boleh terganggu prosesnya bila seseorang berada dalam keadaan tertekan atau stress dan ini akan menyebabkan berlakunya kesukaran untuk membuang air besar.

3. Kurang Cergas Atau Tidak Bersenam

Bila badan tidak aktif bergerak, ia juga boleh mengganggu sistem penghadaman. Amalkan bersenam setiap hari walaupun sekadar berjalan kaki atau senaman ringan untuk memastikan badan sentiasa kekal cergas.

4. Wanita Mengandung

Sistem hormon dan saraf seseorang wanita mengandung akan menjadi tidak stabil, ini akan mengakibatkan wanita tersebut mengalami sembelit yang kadang kala boleh menjadi agak kronik juga.

5. Perubahan Waktu

Melancong juga boleh menjadi punca sembelit. Bila kita melancong atau bercuti ke tempat lain, kemungkinan perjalanan yang jauh dan waktu makan yang berubah akan menyebabkan proses penghadaman turut terganggu.

Cara Mengatasi Masalah Sembelit

1. Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari

Lebih banyak air, lagi elok untuk sistem penghadaman. Kalau nak tahu sama ada badan kurang air atau tidak, periksa warna air kencing anda. Kalau agak kekuningan, maksudnya badan anda kurang air. Boleh baca artikel Kaitan Warna Air Kencing Dengan Kesihatan, untuk info lanjut.

2. Amalkan makanan yang tinggi kandungan serat

Contohnya seperti bijirin, buah-buahan dan sayur, sayuran. Makanan yang tinggi kandungan serat dapat membantu proses pencernaan berjalan dengan lebih lancar.

3. Pastikan anda rajin bersenam

Senaman membantu meningkatkan kadar metabolisme dan melancarkan proses pencernaan.

4. Jadikan pergi ke tandas sebagai amalan harian.

Jangan suka melengah bila terasa ingin membuang air. Tabiat buruk ini akan menyebabkan masalah sembelit bertambah kronik.

Sumber: Nota Info